Своїм корінням кулінарія поринає у далеке минуле — туди, де горів вогонь жертовного вогнища. Найбільше у розвиток кулінарії внесли античні народи — древні греки та римляни. Але професія кухаря узаконюється набагато пізніше. Кухарську майстерність греки ставили в один ряд із музикою та поезією, адже кухар – це в першу чергу творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого. Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того щоб творити.  Щоб стати кухарем необхідно мати хороший смак, творчу натуру, а також професійні знання.

   У Хмельницькому училищі підвищення кваліфікації та перепідготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України  16 жовтня 2015 року  відбувся конкурс на кращого кухаря училища. Цьогоріч найсмачніші змагання проводились серед чотирьох достойних учасників з числа кухарів училища. Головою журі був заступник начальника  інтендантсько – господарчого відділу лейтенант внутрішньої служби Островський Дем’ян Анатолійович, секретарем – старший інспектор з продовольчого забезпечення Кузнєцов Юрій Борисович, для більш професійної оцінки презентації страв та їх смакових якостей до складу журі запросили майстра виробничого навчання Хмельницького центру професійно-технічної освіти, торгівлі та харчових технологій Баган Людмилу Станіславівну.

Читайте також:  В Національній академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького вітали із заслуженою перемогою працівника Хмельницького центру ПКП ДКВС України

Конкурс проходив у два етапи (теоретичний та практичний). На І етапі від учасників конкурсу вимагалося теоретично описати процес приготування першої страви починаючи з організації робочого місця, підбору необхідного посуду для приготування,  технології приготування та завершуючи умовами зберігання та терміном реалізації страви. На ІІ етапі конкурсу учасникам було задано приготувати, розсольник по-домашньому, відбивну в клярі з картопляним пюре а також сирники з сметаною. У домашніх умовах кожен учасник конкурсу приготував холодну закуску. На даному етапі оцінювався також зовнішній вигляд учасників, дотримання санітарно-гігієнічних правил, дотримання технології процесу приготування, правила і температура подачі, оцінка смакових якостей страв.

Після презентації готових страв та їх дегустації конкурсна комісія визначила переможців. Перше почесне місце посіла кухар IVрозряду  Майко Марія Петрівна, друге місце розділили кухарі Vрозряду Попадинець Світлана Леонтьївна  та  Лопатовська Валентина Миколаївна, а трете — кухар IVрозряду Похальчишина Людмила Миколаївна. Всі учасники конкурсу нагороджені грамотами та цінними подарунками.